Praktiskt

Praktiskt

FÖRBEREDELSER

Visum
Är man svensk medborgare med ett svenskt pass behöver man inget visum om man åker som turist.

Vaccinationer
Råd om vaccinationer är personliga och kan variera beroende på individuellt hälsoläge, allergier, kroniska sjukdomar, ålder och tidigare vaccinationer etc. Konsultera medicinsk expertis för professionella råd före avresa.

Försäkring
Se över försäkringsskyddet så att detta är fullgott och täcker alla eventualiteter!

Måltider & allergier & intoleranser
Önskemål om eventuella födoämnesallergier, matpreferenser, intoleranser, specialkost etc. ska meddelas snarast möjligt.

Färdhandlingar
Medtag pass och Försäkringskassans sjukförsäkringskort som medger akutsjukvård under samma förutsättningar som det besökta landets egna invånare. Tag också gärna med fotokopia av passet (tips; ta ett fotografi på foto- och personinformationssidan med mobiltelefon). Bra att ha som säkerhetsåtgärd om oturen skulle vara framme och passet skulle försvinna.

Bagage
1 x incheckad resväska á max 23 kg (längd + bredd + höjd = max 158 cm)
1 x handbagage á max 8 kg (max 55 x 40 x 23 cm)
1 x personligt föremål

ICE
Om du hittas akut sjuk eller skadad kan ett telefonnummer med bokstavskombinationen ICE i din mobils telefonbok få avgörande betydelse. ICE står för In Case of Emergency. I telefonboken i din mobiltelefon lägger du in kontaktpersonen "ICE" och numret till någon nära anhörig som behöver nås när man själv råkat ut för något och inte är kontaktbar. Använd utlandsprefix så att det även fungerar när du är utomlands. Det är också viktigt att man informerar den eller de personer som lagts in som kontaktpersoner. På så vis kan räddningspersonalen snabbt nå närmast anhörig och få viktiga besked om medicinering eller om man lider av någon sjukdom.

Medicinskt ID
Apple har via default-appen ”Hälsa” lanserat ett medicinskt ID (öppna appen och klicka på ”Medicinskt ID”) som kan visas även om telefonen är låst. Tanken är att sjukvårdare vid en eventuell nödsituation ska kunna få viktig information om patienten. Vid en eventuell nödsituation finns det uppgifter som underlättar för sjukvården och som kanske behövs för att rädda ditt liv. Det är ett sorts kontaktkort som användare kan fylla med information som exempelvis anhörigas kontaktuppgifter, blodgrupp och eventuella allergier eller mediciner. Det fiffiga är att kortet kan nås även om telefonen är låst.

Valuta & växling
Aktuell valuta är Euro (€). Växla i förväg eller på plats

Packning
Packa en separat liten extra väska/ryggsäck/handväska/bag/påse med typiska sol- och badkläder och tillbehör (t ex badkläder, solglasögon, värdesaker, vatten, badskor, kamera, mobiltelefon, solhatt/keps, solskyddsfaktor etc.) som du kommer åt enkelt och lätt och kan ta med dig direkt efter ankomst. Varför? Det märker du… J. Övrigt hand- och incheckat bagage förvaras i bussen under dagen.
Du återser inte ditt bagage förrän på hotellet dit vi ankommer på kvällen.

IATA (International Air Transport Association) Travel Centre)
Vad behöver du veta innan du reser? Behöver du visum? Är ditt pass giltigt? Hur är det med vaccinationer? Hos IATA Travel Centre kan du hitta information om detta och mycket mer oavsett var du ska resa i världen. ”Passport, VISA & Health regulations” kräver att du fyller i efterfrågan information för att kunna erhålla adekvat information medan ”Customs, Currency & Airport information” anger mer allmän och generell information.

Länkar
1177 reseråd
Svenska Ambassadens reseinformation
IATA Travel Centre

 

RESAN

Incheckning & boardingkort

Följande alternativ erbjuds:

- Webbincheckning, kan ske tidigast ca 22 h och som senast ett par timmar innan planerad flight-avgång.
- Incheckning via SAS app, kan ske tidigast ca 22 h och som senast ett par timmar innan planerad flight-avgång.
- Manuell/automat-incheckning på flygplatsen rekommenderas 2 h före planerad flygavgång pga. risk för köbildning vid incheckning och/eller säkerhetskontrollen samt stora avstånd på flygplatsen.

- Besök respektive flygbolags hemsida/app för mer information om bagage, ombordservice etc.
- Bagage drop rekommenderas 2 h före planerad flygavgång pga. risk för köbildning vid incheckning och/eller säkerhetskontrollen samt stora avstånd på flygplatsen.
- För-seating är gjord under samtliga flygningar!

Flygresan
Kaffe/te ingår och serveras gratis ombord, övrigt finns till försäljning. Passa på att äta ombord då vi inte har möjlighet att "catera" bussen med mat och dryck.

 

PÅ DESTINATIONEN

Ankomst
Schemat är tight. Vi vill hinna med så mycket som möjligt under vår vistelse men samtidigt också få tid till avkoppling. M a o lägga tiden på rätt saker vid rätt tillfälle. Det innebär att alla bör och ska respektera angivna tider och rappa på (så gott det går) vid ankomst till flygplatsen. Agera skyndsamt och undvik shopping etc. Om möjligt bör toalettbesök, rökning, valutaväxling/uttag etc. också undvikas.
Efter bagageupphämtning och tull: Håll utkik efter skylt med "TL Ystad". En representant möter er och visar er vägen till väntande transferbuss för vidare transport till hotellet.

Språk
Franska & engelska

Tidszon
GMT+1 h (alltså samma som i Sverige, CET)

Klädtips, dresscode & ”outfits”
Vardagskläder, anpassad klädsel för aktivitet (viss klädsel skall vara anpassad för utomhusbruk), badkläder samt middagsklädsel. Likaså skor för olika ändamål.

Klimat, väder & temperaturer
Under resperioden förväntas temperaturer och väder/klimat motsvarande svensk höst.

Shopping
Gallerior, butiker och marknader!

Öppettider (butiker, affärer och gallerior)
Vardagar: Från förmiddag till sen em/kväll och i vissa fall sen kväll. 
Lördagar: Från förmiddag till tidig eftermiddag
Söndagar och helgdagar: Vanligtvis stängt.
Lokala variationer kan förekomma!

Betalning
Kontant eller kort beroende på inköpsställe. Kreditkort samt en mindre summa kontanter rekommenderas.

Rökning
Rökning på allmän plats är förbjuden (precis som i Sverige)

Helgdagar
Inga under vistelsen på destinationen

Dricks
Om du är nöjd med servicen uppskattas och förväntas dricks

Vatten
Kranvattnet går att dricka men smaken kan variera. Buteljerat mineralvatten rekommenderas istället.

Säkerhet
Notera vart nödutgångarna ligger såväl på hotell samt även på restauranger och andra serviceinrättningar.

Seder & bruk
I Österrike och Schweiz används bastu- och badavdelningar lite annorlunda än här hemma. Det är framför allt två saker som skiljer; Inga badkläder eller handdukar tillåts (det är oftast inte förbjudet men hotellet rekommenderar...) och dessutom är det gemensamt dusch- och bastuområde för damer och herrar. Man börjar anpassa sig mer efter det skandinaviska sättet men det är inte överallt det är möjligt (vissa hotell har bara en bastu och ett duschområde). Man bör också vara beredd på att andra hotellgäster fortfarande badar bastu och duschar på det traditionella sättet.
Ska religiösa platser/byggnader besökas är det i vanlig ordning täckta axlar och knän som gäller!

Hälso- och sjukvård
De sanitära förhållandena är goda och några särskilda försiktighetsåtgärder behöver inte vidtas. Hälso- och sjukvården är väl utbyggd och det finns såväl läkare som tandläkare.

Telefoni
Landsnumret är +49.

 

PÅ HOTELLET

In- och utcheckning
Incheckning: Från kl. 15:00
Utcheckning: Senast kl. 11:00
Bagaget kan förvaras på anvisad plats på hotellet under avresedagen.

Garanti
I vissa fall begär hotellets personal om kortregistrering i samband med incheckningen. De anhåller om ett kredit/kontokort som de registrerar som garanti. OBSERVERA att kortet INTE belastas i samband med registreringen. Hotellet ”drar” kortet som garanti och belastar det endast om de ekonomiska förpliktelserna inte följs.

Nattlåsning
Hotellet låser ytterdörrarna över natten då receptionen är obemannad. Ytterdörren går att öppna med din rumsnyckel. Ta därför med denna när/om du/ni går ut på kvällen eller natten.

Online / Offline
Hotellet erbjuder trådlös nätverksuppkoppling. Servicen är gratis.

Relax & wellness (SPA)
Tillgång till hotellets relax- och wellnessavdelning ingår i priset. Observera dock att alla typer av massage- och skönhetsbehandlingar kostar extra och dessa bokas & betalas på plats. Utomhuspoolen är inte uppvärmd vilket kan påverka vattentemperaturen under för- och eftersäsong.

Adapter
Behövs i vissa fall – ta med!

”Extras”
Glöm inte att betala eventuella ”extras” såsom minibar, betal-tv, telefon etc. i samband med utcheckningen.

 

ÖVRIGT

Referens
På uppmaning/vid behov: Uppge referens(nummer) MCAD till berörd person på plats.

Liftkort
Dessa levereras till hotellet och delas ut i samband med incheckningen alternativt så finns de på respektive gästrum. I vissa fall tillkommer en deposit på mellan SEK 30-50:-/liftkort (vilken ibland ingår i priset och faktureras eller så betalas detta i samband med uthämtning). Liftkorten återanvänds numera och är utrustade med ett smartcard vilket innebär att all information lagras elektroniskt. Depositen återfås oftast (men inte alltid) vid inlämnande av liftkortet.

Skidutrustning
Hotellet har en special deal med Ski Sets skidshop som ligger mitt emot hotellet - receptionen har mer info kring vad som gäller och hur det fungerar

Projektkoordinator
Reseledare, värd(inna), färdledare eller vad du vill. Vi kallar det projektkoordinator. Er projektkoordinator heter Lena Staffansson och kommer från Malmö. Lena har bott flera år i Italien och äger ett hus där. Hon talar flytande italienska och arbetar på Malmö Airport. Lena nås på 0709-22 67 36 och hon möter upp på Köpenhamns flygplats Kastrup.

Kontakt & jour
Anders Dahlberg +46 (0)40-60 60 222 alternativt +46 (0)702-70 33 70

Spotify
Glöm inte att ladda ner BK Alpine Solutions afterski-låtlista på Spotify – besök http://www.bkalpinesolutions.se/bkalpine så hittar du den här!

Facebook
Följ oss på Facebook för smarriga tips & idéer inför er nästa resa!